Artykuły

Przedstawiam przepis na chruściki drożdżowe.

 


 

Tak jak obiecałem, poniżej przedstawiam przepis na chruściki drożdżowe z dodatkową instrukcją graficzną i filmową.

Stronę najlepiej oglądać za pomocą Mozilli Firefox. Działają filmy.

SKŁADNIKI:

1 kg maki
1/2 l mleka
13 dkg drożdży
5 całych jajek
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki palmy


WYKONANIE WEDŁUG PRZEPISU:

Jajka ubić z cukrem, dodać stopniowo mąkę i rozgrzane mleko z tłuszczem. Na końcu dodać drożdże (podrośnięte, wyrobione z mąką i mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru). Wyrobić ciasto. Rozwałkować na stole i wykrawać chruściki. Piec w odpowiednio rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


JAK JA WYKONAŁEM CHRUŚCIKI:

Zagotować mleko dodać cukier (1/2 szklanki) i pokrojoną w kostkę palmę (1/2 kostki) i mieszając rozpuścić wszystko w mleku.
Następnie ostudzić i do chłodnego mleka (ale nie zimnego mleka) z rozpuszczonym cukrem dodać pokrojone w kostkę drożdże.
Wszystko dokładnie wymieszać, żeby drożdże rozpuściły się w mleku.
Dodajemy teraz jajka w całości (białka i żółtka 5 jajek) i żółtka (3 żółtka). Ubijamy wszystko za pomocą trzepaczki do jajek (lub mieszamy za pomocą robota).
Mleko z rozpuszczonymi składnikami (cukier, palma, drożdże i jajka) wlewamy do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto.

 


Do wstępnego mieszania mleka z ciastem można użyć trzepaczki do jajek.


Mąkę dodajemy stopniowo 2-3 łyżki i dokładnie wszystko mieszamy.


Do mieszania mleka z mąką możemy użyć robota z odpowiednią końcówką.

 

FILM wstępne wyrabianie ciasta

Film wyrabianie ciasta za pomocą robota


Dobrze wymieszane ciasto powinno bez problemu dać się wyjąć z naczynia, w którym było wyrabiane.

 

Odkładmy ciasto do dużej miski na ok. 30 min. żeby ciasto wyrosło. Chruściki robione z wyrośniętego ciasta są smaczniejsze.

 

Wyrośnięte ciasto możemy podzielić je na części i przystapić do wałkowania ciasta.


Przed wyłożeniem wyrobionego ciasta na stół, posypujemy stół mąką (zabezpieczamy ciasto przed przyklejeniem do stołu).

 


Jeszcze wyrabiamy ciasto na stole, posypując małą ilością mąki.

 


Rozdzielamy ciasto na dwie części.

 

Rozwałkowujemy ciasto na stole, posypując małą ilością mąki  a następnie ręką rozprowadzamy mąkę po wałkowanym cieście (ciasto nie przykleja się do stołu).
Ciasto od czasu do czasu obracamy na drugą stronę.

 

 

 




Kroimy ciasto w paski a następnie na kawałki i robimy w środku otwór (nacięcie) (ja otwór zrobiłem za pomocą noża krążkowego).

 

 

 




Przewijamy kawałki ciasta przez otwór.


Wrzucamy kawałki ciasta do rozgrzanego oleju.

 

UWAGA dotycząca przygotowania oleju!!!

Ja do oleju wrzucam małego obranego ziemniaka.

Olej zaczyna się rozgrzewać, po pewnym czasie olej gotuje się a ziemniak wypływa na powierzchnię.

Wyławiamy go i możemy przystąpić do smażenia chruścików.

 


UWAGA dotycząca smażenia chruścików!!!

Żeby olej nie kipiał nam w czasie smażenia chruścików, wrzucane kawałki ciasta nie powinny być zanieczyszczone mąką.

Usuwamy nadmiar maki i dopiero tak oczyszczone ciasto wrzucamy do gotującego się oleju.


Po wrzuceniu po ok. 5 sek. obracamy chruścik na drugą stronę i trzymamy jeszcze ok 5 sek.

FILM Smażenie chruścików

Wyjmujemy chruścik do pojemnika wcześniej przygotowanego (wyłożonego np. ręcznikami jednorazowymi - żeby usunąć nadmiar oleju).
Nie kładziemy grubej warstwy chruścików na sobie, ponieważ zaparują i będą niesmaczne.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO!